Ce trebuie să știi înainte de a-ți lua o locuință prin programul ”Prima Casă”

Ce trebuie să știi înainte de a-ți lua o locuință prin programul ”Prima Casă”

Piața imobiliară din România este destul de vastă, iar clientela este diversificată. Cu toate acestea, o bună parte dintre cumpărătorii de locuințe sunt tineri care optează să își achiziționeze o casă sau un apartament prin programul ”Prima Casă”.

Înainte de a vă ”înhăma” la o astfel de răspundere, trebuie totuși să vă documentați cât se poate de minuțios, pentru a putea face alegerea corectă.

Din acest motiv, am decis să vă prezint o serie de lucruri care ar trebui luate în considerare înainte de a contracta un astfel de credit.

Ce este programul ”Prima Casă” și cine este eligibil

În primul rând, înainte de a porni pe acest drum, este indicat să vă documentați ce reprezintă acest program și care sunt beneficiile sale.

”Prima casă” este un proiect guvernamental ”anticriză” prin care se dorește deblocarea activității de creditare și de propulsare a sectoruluo contrucțiilor. Mai exact, statul garantează 40% sau 50% din împrumuturile acordate de bănci, punând în schimb condiția ca acestea să le ofere persoanelor care optează pentru creditele imobiliare dobânzi avantajoase și credite mai ieftine.

De asemenea, pentru a putea obține un credit prin acest program, cumpărătorii trebuie să îndeplinească anumite criterii. Astfel, cei care își doresc un astfel de credit trebuie să:

– Nu fi deținut și nici să nu dețină în prezent în proprietate o locuință, individual sau în comun, alături de soți sau alte persoane, cu suprafață mai mare de 50 mp, exceptând cotelor părți obținute prin moștenire.

-Să achiziționeze o locuință finalizată sau în curs de finalizare, fiind incluse chiar și locuițele de tip ANL, ori să construiască de la zero o locuință, atât individiual cât și în asociere cu maxim 6 alți beneficiari, cu condiția să aibă în posesie terenul necesar, iar autorizația de construcție să fie primită după data de 23 februarie 2010.

– Să aibă un depozit colateral echivalent cu dobânda datorată pe o perioadă de 3 luni.

– Să nu vândă sau să înstrăineze imobilul timp de 5 ani de la data achiziției.

– Să dispună de avansul minim necesar pentru contractarea creditului

– Să asigure imobilul împotriva tuturor riscurile și să cesioneze drepturile de despăgubire statului român.

Verificați toate băncile care lucrează cu acest program

Cele mai mari bănci din România oferă credite prin programul ”Prima casă”, însă nu toate oferă aceleași facilități.

Astfel, cu toate că la prima vedere oferta unei bănci pare promițătoare, nu trebuie să vă opriți la ea din prima. Indicat este să studiați ofertele marilor bănci din țară, pentru a putea beneficia de cele mai multe beneficii. Astfel, în anumite cazuri, un creditor poate oferi o dobândă mai mică, însă condițiile de obținere a creditului pot fi mai aspre, ori avansul minim necesar pentru obținerea sumei de bani poate fi mai mare.

De asemenea, anumite bănci oferă asemenea credite imobiliare doar persoanelor care își încasează veniturile la ei, lucru ce trebuie luat în considerare.

Un alt lucru care vă poate ajuta este să discutați cu mai mulți ofițeri de credit, care vă pot explica în detaliu ofertele, dar va pot spune și care sunt comisioanele.

Stabiliți-vă clar bugetul

Cu toate că necesitatea unui buget clar e de la sine înțeles, pentru a maximiza eficiența unui credit prin progamul ”Prima casă” este recomandat să știți cât se poate de exact de ce sumă aveți nevoie.

Când vine vorba de achiziționarea unui imobil deja construit, lucrurile stau mai simplu, însă nu trebuie să neglijați suma inițială de care aveți nevoie pentru a putea obține creditul. De asemenea, cum am menționat și la condițiile de aplicare, trebuie să mai aveți și depozite colaterale echivalente cu dobânda pe mai multe luni.

Totuși, când vine vorba de construcția unei locuințe noi, costurile pot crește exponențial, motiv pentru care este recomandat să vă luați în calcul o sumă în plus, pentru eventuale probleme ce pot apărea pe parcurs.

De asemenea, trebuie să că stabiliți un o sumă destul de clară pe care să o alocați pentru rata lunară, mai ales că este vorba despre credite ce se pot întinde până la 30 de ani.

Discutați cu un agent imobiliar

Cu toate că platformele de anunțuri sunt pline de oferte de vânzare ale unor persoane private, un agent imobiliar vă poate ajuta mult mai mult să vă găsiți locuința care se potrivește nevoilor dumneavoastră.

Mai mult, un agent imobiliar vă poate da și sfaturi privind asemenea credite, ținând cont de experiența cu alți clienți din trecut și vă poate recomanda tipul de locuință care s-ar plia cel mai bine bugetului pe care îl aveți.

 

Related posts

Băncile din România creează propria variantă de ”Prima Casă”, în prima toamnă fără fonduri de la Guvern

Guvernul a decis, pentru prima dată în opt ani de zile, să nu mai aloce bani în plus pentru...

Continuați lectură