Ghid arhitectural! Cum trebuie amenajate casele din mediul rural pentru a se încadra specificul tradițional săsesc

Ghid arhitectural! Cum trebuie amenajate casele din mediul rural pentru a se  încadra specificul tradițional săsesc

 

Asociația Monumentum a lansat, în acest an, un ghid arhitectural dedicat locuitorilor din mediul rural din zonele cu influență săsească, din Transilvania de Sud, printre care și județul Brașov.

Astfel, realizat de un grup de arhitecți, sub îndrumarea științifică a prof. dr. Christoph Machat și arh. Jan Hulsemann, menirea ghidului este de a oferi ”un instrument de lucru locuitorilor din mediul rural, autorităților locale, investitorilor, proiectanților și consultanților implicați în procesul de construire sau elaborare a unor regulamente de contrurire în mediul rural” pentru a se putea conserva cât mai bine identitatea locală a zonei respective.

Mai exact, folosind principii și reguli cât mai ușor de aplicat, autorii ghidului arhitectural vin în sprijinul celor care vor să conserve estetica și identitatea localităților cu influență săsești de la noi din țară.

Astfel, autorii materialului pun la dispoziție cititorilor informații despre estetica locuințelor din fiecare zonă specifică, zonă care se întinde pe patru județe (Sibiu, Brașov, Mureș și Alba), modul în care acestea ar trebui amplasate sau cum trebuie amenajate în exterior.

Totuși, ținând cont de faptul că nevoile oamenilor s-au schimbat în secolul XXI, arhitecții oferă și idei de amenajare interioară modernă și chiar idei de recondiționare și reamenajare a unor spații care au devenit inutile în aceste zile, precum șoproanele sau șurile vechi, ce pot fi transformate în băi, bucătării sau chiar spații de locuit.

În ceea ce privește construcția unor imobile noi, ghidul oferă scheme de amplasare a locuințelor, care să respecte estetica arhitecturală a localităților tradiționale săsești, dar și exemple arhitecturale de gospodării care să respecte exigențele și obiectivele strategiei naționale de conservare a identităților locale.

În județul Brașov, zona istorică în care se pot găsi astfel de așezări cu influențe săsești este delimitată de localitățile Apata, Beclean (satele Bohoț și Calbor), Bod, Budila, Bunești, Cața, Cincu, Cristian, Crizbav, Dumbrăvița, Feldioara, Hălchiu, Hărman, Hoghiz, Holbav, Homorod, Jibert, Măieruș, Mândra (sat Șona), prejmer, Sânpetru, Șoarș, Târlungeni, Teliu, Ticușu, Ungra, Voila (sat Cincșor) și Vulcan.

Pentru a citi întreg ghidul arhitectural dedicat conservării esteticii localităților tradiționale cu influențe săsești, acesați acest link: https://issuu.com/asociatiamonumentum/docs/ghid_zona_saseasca_febr2017_cu_cope